Ljudi će se uskoro moći cijepiti protiv heroina

Wikimedia Commons

Već je nekoliko godina poznat trud znanstvenika da naprave efikasno cjepivo protiv jednog od najopasnijih narkotika. Tad su se pokazala uspješnima testiranja provedena na štakorima, a sad su na red došli i majmuni. I to uspješno.

Cjepivo, koje je razvijeno na Scripps istraživačkom institutu blokira navalu ugode heroina i pokazalo se da je učinkovito svih osam mjeseci nakon primjene, a znanstvenici se nadaju da će im se uskoro odobriti da prijeđu na klinička ispitivanja.

Cjepivo djeluje poučavanjem imunološkog sustava za proizvodnju antitijela protiv heroina tako što se imunološki sustav izlaže dijelu strukture molekule heroina. Tako kada se heroin unese u sustav, novostvorena antitijela će ga ciljati neutralizirajući heroinske molekule. Korisnici zbog toga ne osjećaju euforiju, jer su molekule heroina blokirane prije nego što dođu do mozga.

“Vjerujemo da će se ovaj kandidat za cjepivo dokazati kao siguran za ljudska testiranja”, rekao je voditelj istraživanja Kim Janda.

 

U testiranju se majmune tretiralo ubrizgavanjem cjepiva, prije nego što su im dali doze heroina. Znanstvenici su otkrili da četiri majmuna koja su dobila tri doze cjepiva su imala učinkoviti imunološki odgovor koji je mogao neutralizirati različite doze heroina. Utvrđeno je da je cjepivo najučinkovitije u prvom mjesecu nakon cijepljenja, ali taj učinak može trajati osam mjeseci.

Bitan dio svega je da su dva testirana majmuna prethodno cijepljena istim cjepivom u jednoj prijašnjoj studiji, sedam mjeseci prije ove. Povećana nada u učinkovitost dugoročnog cjepiva za heroin se dijelom sastoji u tome što su spomenuta dva majmuna pokazala mnogo veći odgovor na cjepivo u ovom drugom krugu testiranja. Ako bi se taj učinak primijenio na čovjeku, to bi potencijalno moglo značiti da ovisnici o heroinu mogu dobiti dugoročni imunitet koji bi im pomogao s oporavkom.

Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of the American Chemical Society, odnosilo se samo na heroin i nije imalo dodira s drugim opijatima. Međutim, ista logika je primjenjiva, a prethodna studija istog instituta pokazala je da je cjepivo za opasnu “dizajnersku drogu” fentanil (inače višestruko jaču od heroina) bilo učinkovito kod miševa, piše Znanost.