Japanci su lansirali aplikaciju koja javlja kad vam tjelesni miris i nije baš najbolji

Screenshot

Ako ste zabrinuti kako kontrolirati miris svog tijela i mislite da su kolege na poslu previše obzirni da bi vam išta napomenuli ako počnete loše mirisati, nova aplikacija mogla bi vam pomoći, piše The Guardian. Japanska tehnološka kompanija započela je prodaju uređaja koji omogućuje ljudima samotestiranje mirisa tijela.

Džepni detektor mirisa koji izgleda kao maleni snimač glasa, bluetoothom se spaja sa aplikacijom na pametnom telefonu koja otkriva potencijalno zloslutne rezultate na prikladno diskretan način. Kompanija Konica Minolta, otprije poznata kao proizvođač fotoaparata i printera vjeruje da u Japanu, gdje su ljudi osobito osjetljivi na mirise, postoji tržište za ovaj uređaj za provjeravanje mirisa, piše Telegram.

Uređaj šalje upozorenje čim se neugodno oznojite
U japanskome jeziku postoji i riječ za službenike koji drugima smetaju svojim mirisom – sumehara, što znači “miris koji uznemirava”. Uređaj za detekciju mirisa lansiran je jučer u Tokiju. Ako ste se počeli znojiti ne baš ugodnim mirisom, uređaj će vas obavijestiti porukom na stranici rezultata. Reporter koji je isprobao aplikaciju osjetio je neizbježne posljedice polusatne šetnje po ljetnom suncu. Na smartphone je stigla poruka. “Potrebna je hitna akcija”.

Daisuke Koda, iz centra za inovacije kompanije Konica Minolta, kaže da su na ideju izrade ovog uređaja došli prije dvije godine nakon diskusije s nekoliko muških kolega u četrdesetim godinama života. Pričalo se o sve višim ljetnim temperaturama i sparini pa su jedni drugima priznali kako brinu o mirisu svog tijela zbog intenzivnijeg znojenja. Došli su na ideju da je to možda prilika za novi biznis pa su počeli temeljitije istraživati.

Rješenje za smrad tijekom dugog radnog dana
Studije su im pokazale da je veliki problem koji brine zaposlenike baš miris tijela tijekom dugog radnog dana i da im je o tome teško govoriti. Istraživanja su rezultirala uređajem koji se zove Kunkun Body, a ime mu dolazi od japanske riječi za miris. Može se testirati na četiri mjesta na tijelu, blizu glave, iza uha, ispod pazuha i oko stopala. Uređaj je dostupan kupcima iz Japana kao dio proizvoda za njegu.

Prvi kupci imaju popust na maloprodajnu cijenu od oko 265 dolara, a na isporuku će morati pričekati do kraja godine. Prošle je godine i kompanija Sony pokušala nešto učiniti na tom području i lansirala je prenosni osvježivač mirisa nazvan Aromastic. Vlasnici ovog osvježivača mogu izabrati koji miris žele da se emitira u njihovoj blizini. Zovu ga i mirisni walkman.